Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

300 extra windmolens in Vlaanderen tegen 2020

Als het van Vlaams minister van Energie Van den Bossche afhangt, komen er tegen 2020 in Vlaanderen meer dan 300 windmolens bij. De SP.A-minister wil ook de procedures voor de inplanting van windmolens vereenvoudigen en versnellen.

Uit een online-onderzoek van GfK Significant, dat werd uitgevoerd bij meer dan 1.000 mensen, blijkt dat 84 procent van de ondervraagden de aanleg van windmolens steunt. Opvallend is dat vooral mensen die dichtbij een windmolen wonen (minder dan 5 kilometer) er positief tegenover staan. Volgens minister Van den Bossche is dat een bewijs dat de vooroordelen van veel mensen tegenover windmolens ongegrond zijn.

Niet in achtertuin
Toch blijkt uit de cijfers ook dat de meeste mensen liever geen windmolen in hun directe omgeving hebben staan. Windmolens horen volgens de ondervraagden vooral thuis op zee (96 procent), in havengebieden (94 procent) en op industrieterreinen (94 procent). Slechts 10 procent van de ondervraagden vindt dat windmolens ook kunnen in natuur- of woongebieden.

Het onderzoek toont ook aan dat vooral vrouwen tussen 25 en 44 jaar en mensen die verder van een turbine wonen nog eerder terughoudend staan tegenover windmolens en windenergie. Wat de nadelen van windmolens betreft, schuiven de ondervraagden vooral het lelijke uitzicht (51 procent) en de lawaaihinder (37 procent) naar voor.

'Duidelijk draagvlak voor windenergie'
Volgens Van den Bossche toont het onderzoek toch vooral aan dat er in Vlaanderen een duidelijk draagvlak bestaat voor extra windenergie, maar schort het soms aan de communicatie. 'Je merkt vaak dat mensen positief staan tegenover windmolens, maar dat ze soms schrik krijgen wanneer projectontwikkelaars hen allemaal tegelijk beginnen te bestoken met folders en informatie', aldus Van den Bossche. Daarom pleit de SP.A-minister ervoor om omwonenden sneller en beter te informeren en hen extra te betrekken wanneer zones voor windmolens worden afgebakend.

Momenteel telt Vlaanderen ruim 150 windmolens met een totale capaciteit van zo'n 280 MW. Vorig jaar kwamen er, onder meer door de omslachtige vergunningsprocedures, maar 10 windmolens bij en dat is volgens Van den Bossche veel te weinig. In Vlaanderen zou nog plaats zijn voor 780 MW aan windmolens of meer dan 300 turbines.

Van den Bossche stelt voor om tegen 2020 nog 192 windmolens bij te plaatsen in havengebieden en 120 windmolens in de rest van Vlaanderen, verspreid over de vijf provincies. Zones die geschikt zijn voor de plaatsing van turbines, moeten versneld afgebakend worden.

Daarnaast herhaalt Van den Bossche haar pleidooi voor een eengemaakte vergunning zodat de procedures vereenvoudigd en versneld kunnen worden. Voor dat voorstel gaat de minister in de schoot van de regering op zoek naar steun van haar collega's, met name die van Ruimtelijke Ordening (Philippe Muyters) en Leefmilieu (Joke Schauvliege). Van den Bossche wil nog voor het zomerreces een voldragen windenergieplan op de regeringstafel leggen.

Kernenergie
Het onderzoek van GfK Significant leverde nog een opvallende vaststelling op rond kernenergie. Het oorspronkelijke onderzoek werd eind januari en begin februari uitgevoerd en toonde aan dat 16 procent van de ondervraagden vindt dat kernenergie 'veel of zeer veel' door de overheid moet ondersteund worden. Volgens Elke Van Hamme van GfK Significant werd begin april, dus na de gebeurtenissen in het Japanse Fukushima, een tweede meting uitgevoerd en bleek daaruit dat de groep die vindt dat kernenergie 'veel of zeer veel' door de overheid moet gesteund worden stabiel is gebleven. 'De groep van mensen die vinden dat kernenergie niet moet gesteund worden is in die periode wel gegroeid'.

Bron : Nieuwsblad.be

Deel dit artikel